Biserica "Sf. Gheorghe" (E) (Mănăstirea Neamţ)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1826
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10629.03
Adresa: Str. Arh. Chiriac Nicolau 40
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 29-Jun-2009

Biserica veche "Inaltarea Domnului", construita de domnitorul Petru Musat (1375-1391) in mijlocul incintei manastirii Neamt (locul marcat astazi cu piatra de rau si placi de piatra), a fost distrusa in cutremurul din 29 august 1471. Voievodul Stefan cel Mare a ridicat intre anii 1485-1497 o noua biserica cu acelasi hram, in partea de nord a incintei.
In sec. XVI pe locul vechii biserici , s-a construit o bucatarie cu trapeza si beciuri.
La inceputul sec. XVIII, in 1720-1725, prin dania Elenei Cantacuzino, in timpul staretului Ieromonah Teofil, in locul trapezei si al celorlalte anexe s-a ridicat un paraclis cu hramul "Sf. Mare Mucenic Gheorghe".
In timpul Sf. Cuvios Paisie (+1794), prin dania facuta de Mitropolitul Iacob Stamati se reface biserica ce a dainuit pana in 1826, dupa care se construieste o alta biserica intr-un stil nou, prin grija staretului Dometian si cu binecuvantarea Mitropolitului Veniamin Costachi. Aceasta biserica a avut mult de suferit din cauza incendiului din 1862. Lucrarile de restaurare si reinnoire cere s-au efectuat, s-au incheiat in anul 1865, in timpul staretului Timotei, constand intr-o suprainaltare si adaugarea a trei turle, iar in anul 1931 s-au facut alte lucrari de reparatii.
Cu prilejul lucrarilor de restaurare din 1956-1961, biserica "Sf. Gheorghe" a fost desfacuta si reconstruita intre chiliile de pe partea de est a incintei.
A fost impodobita cu pictura in fresca de pictorul Nicolae Stoica, cu scene din Vechiul Testament, iar catapeteasma este din 1798, realizata de zugravii Talasie si Damian, din manastirea Neamt.
La proscomidar este pisania acestei biserici :
" Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si savarsirea Sfantului Duh, in anii mantuirii 1959-1960, biserica Sf. Gheorghe din incinta manastirii a fost desfacuta in intregime si rezidita precum se vede. Lucrarile de desfacere si de rezidire s-au savarsit cu cheltuiala Statului de catre Directia Monumentelor Istorice, cu sfatul, binecuvantarea si sprijinul Inalt Prea Sfintitului Iustin, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, biserica a fost peste tot pictata de Nicolae Stoica.
Au contribuit la infrumusetarea acestui sfant locas P.S. Partenie, Episcopul Romanului si Husilor, P.Cuv. Dionisie Velea, staretul Manastirii Neamt, cuviosi parinti din manastire si mai multi drept maritori crestini. Pomaneste, Doamne, pe binefacatorii acestui sfant locas si-i acopera cu mila Ta."
In biserica "Sf. Gheorghe" se afla "icoana cu trei maini" (Trihirusa), o icoana foarte veche, in arabescuri, reparata in anul 1866, in timpul staretului Timotei, de monahul Agapie zugravul.
Icoana facatoare de minuni este o copie dupa cea de la manastirea Hilandarul din Muntele Athos, si se foloseste in procesiuni pe timp de seceta.
( dupa "Manastirea Neamt" de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )